Jiaogulan thee

Het herontdekte kruid met ginseng werking

De Jiaogulanplant stamt oorspronkelijk uit de bergwouden van zuid-China. Jiaogulan betekent: rankende orchidee. Jiaogulan is een snelgroeiend kruid dat ook in Europa geteeld kan worden en tot min. 18 graden celsius kan overwinteren. De plant was tot voor kort nauwelijks bekend buiten Azië. Wel waren er enkele vermeldingen als chinees volksgeneesmiddel. Des te opmerkelijker is het dat deze ook in het Westen onbekende plant in staat is om in de belangstelling te komen van velen die zich bewust zijn van gezondheid en welbevinden.

In de traditionele chinese kruidengeneeskunde geldt Jiaogulan als een nieuweling. Men heeft de Jiaogulanplant gedurende eeuwen niet opgemerkt. Jiaogulan groeide oorspronkelijk in de zuidelijke bergregionen ver weg van het middelpunt van de traditionele chinese geneeskunde. Pas in de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw stootten twee onderzoeksgroepen bij toeval en onafhankelijk van elkaar op dit geneeskrachtig kruid. De eerste groep zocht in de afgelegen bergregionen van zuid-China naar een kruid dat als vervanging van suiker kon dienen. De tweede groep voerde een volkstelling uit. En beide groepen eindigden hun onderzoekingen met verbazingwekkende resultaten.

Jiaogulan bezit een licht zoetige smaak, welke enigszins lijkt op de zoete smaak van zoethout. Toen men de plant op actieve stoffen onderzocht om te zien of ze net als Stevia geschikt zou zijn om als vervangende zoetstof te dienen, bleek men in staat om niet minder dan 82 verschillende glycosiden te isoleren. Ter vergelijking: Ginseng bevat slechts 28 van deze glycoside varianten.

Verder kon men vaststellen dat Jiaogulan zeer veel vitaminen, proteïnen, aminozuren en sporenelementen bevat. Daarnaast is aangetoond dat Jiaogulan als antioxidant en adaptogeen werkt. Het gezondheidsbevorderende potentieël van Jiaogulan wordt sindsdien als zeer hoogstaand ingeschat. Latere studies hebben deze resultaten kunnen bevestigen.

De tweede onderzoeksgroep welke zich bezighield met de volkstelling moest tot verbazing van de medewerkers vaststellen dat er zich een significant groter aantal honderdjarigen dan gemiddeld voordeed in deze regio. Op zoek naar een verklaring hiervoor was het enige wat men kon bedenken het feit dat het genot van de lokale Jiaogulanplant als traditioneel bestanddeel van de voeding behoort. Vanzelfsprekend was bij de honderdjarigen zelf de werking van de Jiaogulanplant al lang bekend en werd zij daar door hen 'Xiancao' genoemd, vrij vertaald: 'De plant der onsterfelijkheid' en lachend voegden ze toe: "Ze werkt als Ginseng, maar is beter dan Ginseng"

jiaogulan thee